Blog

Klein geluk groot gelijk

Hoe mooi is het wanneer je in de huidige wereld van groot, groter, grootst kunt genieten van klein geluk. En precies dat lukt mij vandaag bij het lezen van de krant. In de TCTubantia van woensdag 21 februari valt mijn oog op een klein nieuwsartikel op pagina 2,  ‘politie voert hotelgast af’. Het redactionele stukje beschrijft een situatie met een lastige hotelgast in het Intercity hotel in het centrum van Enschede en dat deze gast door de politie wordt verwijderd. Het nieuwsbericht is in mijn ogen nogal tendentieus van toon. Er wordt onder andere een ‘klein leger aan politieagenten’ opgevoerd. Waarom? Misschien omdat  alles tegenwoordig een vleugje van sensatie met zich mee moet dragen om opgemerkt te worden. Om überhaupt gelezen te worden. Ik vind dat jammer. Maar waarom levert mij dit nieuwsitem dan toch klein geluk op? Omdat het eindigt met de reactie van de hotel eigenaar. Ik stel me zo voor dat de beste man of vrouw een aantal suggestieve vragen van de journalist heeft gehad. Of het nu eens niet afgelopen moet zijn met die overlast, of de overlast van hotelgasten de laatste tijd toeneemt, wat er aan te doen valt en zo meer. Maar daar gaat de eigenaar niet op in. Hij trapt niet in de val van sensatie. Integendeel. Het artikel besluit met zijn reactie: ‘de politie heeft de ontstane situatie opgelost en er is niets kapot’.  Die nuchtere constatering, die focus op het positieve, dat brengt mij voor vandaag klein geluk. 

Ik neem mezelf voor om vanaf nu minimaal één keer per dag klein geluk proberen te vangen. Gewoon voor mezelf, omdat ik daar blij van word. Soms zit het dus in een klein krantenartikel, soms in een gebaar, een geluid of herinnering. En soms zit het kleine geluk gewoon gekerfd in een boom. En hoe mooi zou het zijn wanneer het me lukt om mijn kleine geluk niet voor mezelf te houden, maar ook te delen en daarmee te vermenigvuldigen. Precies daarvoor heb ik een soort van plan en dat verdient nadere uitwerking. Daar ga ik de komende tijd mee aan de slag. 

De werktitel heb ik al: ‘van klein geluk naar groot gelijk’.